Громадське здоров'я

 

Сучасні періодичні видання з питань громадського здоровя

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У цьому розділі представлено перелік найновіших видань зі спеціальності "Громадське здоров'я" з фонду Бібліотеки СумДУ.

Електронні версії видань доступні в Електронному каталозі за умови авторизації через Особистий кабінет.

Повний перелік книг доступний з Електронного каталогу, для цього скористайтесь пошуком за дисципліною.

 

Як користуватись Електронним каталогом та Електронною бібліотекою: ВІДЕО

 

 

ПІДРУЧНИКИ, НАВЧАЛЬНІ ПОСІБНИКИ

 

Біостатистика [Текст] : підручник / Т. С. Грузєва, В. М. Лехан, В. А. Огнєв та ін. ; за заг. ред. Т. С. Гузєвої. — Вінниця : Нова Книга, 2020. — 384 с.

 

 

 

Громадське здоров'я у практиці сімейного лікаря [Текст] : підручник / Є. Я. Скляров, М. А. Бичков, Н. М. Громнацька та ін. ; за ред.: Є. Я. Склярова, М. А. Бичкова. — Київ : Медицина, 2021. — 288 с.

 

 

 

Епідеміологія: протиепідемічні заходи [Текст] : навч. посіб. / М. Д. Чемич, Н. Г. Малиш, Н. І. Ільїна та ін. ; за ред. М. Д. Чемич. — Вінниця : Нова Книга, 2020. — 288 с.

 

 

 

Епідеміологія у схемах [Текст] : навч. посіб. / М. Д. Чемич, Н. Г. Малиш, О. М. Чемич, Н. І. Ільїна. — Вінниця : Нова Книга, 2020. — 256 с.

 

 

 

Єжова О. О. Здоровий спосіб життя [Текст] : навч. посіб. / О. О. Єжова. — Суми : Університет. кн., 2019. — 127 с. 

 

 

 

Касянчук В. В. Впровадження системи управління якістю у лікувально-профілактичних організаціях ISO 9001:2015 [Текст] : навч. посіб. / В. В. Касянчук, О. М. Бергілевич, О. І. Сміянова ; за ред. В.А. Сміянова. — Суми : СумДУ, 2019. — 246 с.

 

 

 

Мелеховець О. К. Журнал обліку роботи лікаря-інтерна (практична та освітня частини) [Електронний ресурс] . — Суми : СумДУ, 2022. — 68 с.

 

 

 

Міхеєнко О. І. Загальна теорія здоров'я [Текст] : навч. посіб. / О. І. Міхеєнко. — Суми : Університет. кн., 2019. — 156 с.

 

 

 

Охорона здоров'я в Україні [Текст] : навч. посіб. / В. П. Пєтков, С. В. Пєтков, Є. Ю. Соболь та ін. ; під заг. ред. В.П. Пєткова. — К. : Скіф, 2019. — 288 с. + Гриф МОН.

 

 

 

Фармакологія з основами патології [Текст] : підручник / Ю. М. Колесник, І. С. Чекман, І. Ф. Бєленічев та ін. — Вінниця : Нова Книга, 2021. — 472 с.

 

 

 

 

 

 

Дайджест "Громадське здоров'я. Мікробіологія. Оториноларингологія"

 

Щомісячна актуальна інформація з питань громадського здоров'я, мікробіології та оториноларингології, новини, публікації, анонси заходів для підвищення кваліфікації. Інформація про педагогічні новації, освітні та наукові ресурси бібліотеки. Підписатися на розсилку. 

 

Міжбібліотечний абонемент RapidILL

 

Система міжбібліотечного абонементу RapidILL дозволяє дослідникам та студентам, які не можуть дістатися до своїх університетських будівель, швидко та легко отримувати доступ зі своїх віддалених місць до колекцій понад 500 провідних бібліотек світу. Як скористатися ресурсом.

 

АСОЦІАЦІЇ, ОРГАНІЗАЦІЇ, СПІЛКИ 

 

Українські

  • Міністерство охорони здоров'я України – офіційний сайт МОЗ України.
  • Національна служба здоров'я України реалізує державну політику в сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій.
  • Український центр охорони здоров’я (UHC) – український аналітичний центр, що надає консультаційні, аналітичні та освітні послуги в сфері економіки, фінансування та трансформації охорони здоров’я.
  • Центр громадського здоров’я МОЗ України – це заклад охорони здоров’я, що відповідає за збереження і зміцнення здоров’я населення, соціально-гігієнічний моніторинг захворювань, епідеміологічний нагляд і біологічну безпеку, групову та популяційну профілактику захворюваності, боротьбу з епідеміями та стратегічне управління у сфері громадського здоров’я.

Міжнародні

 

 

Навчальна платформа Центру громадського здоров'я МОЗ України. На платформі розміщено понад 70 курсів, які стосуються громадського здоров’я та інфекційних захворювань.

 

 

Навчальна платформа Coursera. Академічна спільнота СумДУ має безкоштовний доступ до понад 6 тис. онлайн-курсів з різних галузей знань від провідних університетів та компаній світу з можливістю отримання сертифіката по завершенню.
Реєстрація на платформі – виключно з корпоративної пошти СумДУ​.
З технічних питань щодо доступу звертайтесь на електронну адресу [email protected]
Для реєстрації корпоративної пошти чи з питань відновлення доступу до неї звертайтесь на електронну адресу [email protected].edu.ua.

 

 

Академія національної служби здоров’я України – навчальна платформа для медичної спільноти України, яка є офіційним провайдером заходів БПР лікарів.

 

 

Class Central – платформа, що об’єднує онлайн-курси від багатьох університетів.

 

 

EdX – доступ до онлайн-курсів з медицини та охорони здоров’я від найкращих університетів світу – Гарвардського, Стенфордського, Єльського, Массачусетського та інших.

 

 

Khan Academy  – унікальний освітній ресурс, який пропонує онлайн-курси та лекції з медицини та охорони здоров’я у форматі YouTube відео.

 

 

Prometheus – громадський проєкт масових відкритих онлайн-курсів (МВОК) з онлайн-доступом до найкращих навчальних курсів університетського рівня.

 

 

 

Повнотекстові англомовні наукові журнали з медичних, соціальних, біологічних, фізичних, юридичних наук, мистецтва та освіти. Журнали містять публікації високоякісних наукових статей з використанням моделі відкритого доступу.

Платформа електронного навчання ASH надає найсучасніші практичні інструменти, клінічну підтримку та освітні продукти з гематології для безперервного професійного розвитку.

Колекція провідних галузевих стандартів і технічної інформації, розроблена American Society for Testing & Materials (ASTM International). Одна з найповніших бібліотек технічної інформації, яка включає понад 12 000 стандартів та більше 1 500 книг і 47 000 статей і документів.

Електронно-видавничий портал, що забезпечує вільний доступ до якісних актуальних дослідницьких журналів, які видаються в країнах, що розвиваються. Тематика: глобальне розуміння здоров'я (тропічна медицина, інфекційні хвороби, епідеміологія, нові захворювання), біорізноманіття, навколишнє середовище.

Видавництво, яке першим представило модель відкритого доступу до публікацій з біології, медицини та суміжних наук. База містить матеріали з рецензованих журналів відкритого доступу з біології, медицини, технологій та суміжних наук, частина з них індексується Web of Science, має високий Impact Factor.

Вільний доступ до онлайн-видання British Medical Journal, а також до двох онлайн-ресурсів – BMJ Best Practice та BMJ Learning. Доступ за умов реєстрації.

Надає безкоштовний онлайн-доступ до книг і документів у галузі науки про життя та охорони здоров’я

Авторитетне британське видавницто наукової літератури в галузі гуманітарних, соціальних та природничих наук, що входить до складу Кембриджського університету. Колекція містить понад 420 рецензованих академічних журналів з різних галузей знань.

База пропонує понад 1400 тематичних сторінок, присвячених факторам ризику захворювань, клінічним проявам, методам лікування, а також посиланням на відповіді за конкретними спеціальностями, супутні препарати та клінічні огляди. Ресурс містить провідні повнотекстові довідники та журнали, інформацію про ліки, відео, практичні рекомендації, клінічні калькулятори тощо.

Найдосконаліша у світі платформа 3D анатомії. Вона трансформує розуміння студентами анатомії, надає викладачам унікальні засоби навчання та співпраці, а також використовується клініцистами по всьому світу для навчання своїх пацієнтів і для оновлення їхнього власного розуміння складних анатомічних структур.

Відоме академічне видавництво книг та журналів (раніше - Versita), видає  понад 400 назв (і власних, і "запрошених") академічних журналів з різних дисциплін, здебільшого з країн Центральної та Східної Європи.

Oнлайн-атлас із відкритим доступом до галереї зображень дерматологічних захворювань.

База даних надає доступ до метаданих та повних текстів книг академічних видавництв у відкритому доступі в мережі Інтернет. Сервіс дає можливість здійснювати пошук книг за такими параметрами: назва книги, автор, ключові слова, анотації до книг, видавець, ISSN/ISBN книги чи за всіма перерахованими елементами. 

Онлайн-каталог, який індексує та надає доступ до понад 16 500 повнотекстових рецензованих наукових журналів із відкритим доступом, рецензованих експертами з усіх галузей знань та різними мовами.

Триває доступ до ресурсів клінічної інформації від міжнародної компанії EBSCO для підтримки українських медичних закладів. Українські лікарі та фахівці у сфері охорони здоров’я можуть працювати з ресурсами DynaMed (найактуальніша, доказова інформація для клініцистів), EBSCOhost Databases and eBooks (бази даних відкритого доступу та електронні книги EBSCO).

База журналів відкритого доступу від видавництва Elsevier.

Електронна версія компендіуму "Внутрішні хвороби" відомого польського терапевта Анджея Щеклика. Це фактично доказова медична база даних із внутрішніх хвороб, портал для лікарів.

Ресурс, що містить понад 650 безкоштовних медичних книг, згрупованих за темами та назвами.

База медичних журналів, що надає доступ до реєстрів і повних текстів.

Сервіс повнотекстового пошуку по книгам, оцифрованим компанією Google (понад 10 мільйонів книг із найбільших бібліотек США). Бібліотека пропонує мільйони різних видань, з якими можна ознайомитися або прочитати безкоштовно.

Вільнодоступна пошукова система, яка індексує повний текст наукових публікацій всіх форматів і дисциплін. Google Scholar містить статті, що опубліковані в журналах, зберігаються в репозитаріях або знаходяться на сайтах наукових спільнот чи окремих науковців.

Галерея медичних зображень Університету Айови – містить посилання на зображення, безкоштовні для завантаження.

Видавництво надає доступ до більш ніж 200 рецензованих наукових журналів відкритого доступу з інженерії, математики, фізики, хімії, комп'ютерних наук, біології, медицини та ін. видавничої корпорації Hindawi.

Інтерактивний атлас із детальними анатомічними моделями людського тіла. Ресурс корисний для вивчення анатомії та фізіології.

Видавництво книг із відкритим доступом. Ресурс містить 5 500 книг з різних галузей науки та техніки (біологічні, комп’ютерні науки та інформаційні технології, науки про землю та суспільні науки, електронна техніка та електротехніка, інженерія, матеріалознавство, психологія, бізнес, менеджмент та економіка) і медицини. 

Ресурс, що базується на принципах доказової медицини і надає допомогу лікарям в розумінні, застосуванні медичної літератури та постановці клінічних діагнозів.

Портал журналів відкритого доступу. Понад 7 000 назв академічних журналів. Пошук можна здійснювати за категоріями, мовою, чи присутністю в базах даних.

База, яка містить 80 назв наукових журналів, близько 150 книг, тематичних випусків журналів, в основному англійською мовою видавництва Karger. Всі журнали та більшість книг доступні в електронному форматі.

Найбільший видавець журналів відкритого доступу в галузі медицини – проєкт глобального видавця Wolters Kluwer Health. Публікує та надає вільний доступ до більше ніж 350 рецензованих журналів. 

Відкрита онлайн база даних медичних зображень. Матеріали колекції розміщено за категоріями захворювань і за профілями пацієнтів. Більшість зображень відразу містять підтверджений діагноз.

Платформа електронного навчання виключно для медичних працівників, яка містить відео, зображення, електронні курси з тестами, презентації, вебінари, звіти про клінічні випадки та інші професійні матеріали. Щоб скористатися всім рецензованим вмістом та інструментами  ресурсу, потрібно зареєструватися.

Бази даних Національного центру інформації з молекулярної біології.

Електронна база даних відкритого доступу. Охоплює понад 1 000 наукових журналів і понад 700 матеріалів наукових конференцій в таких галузях як медицина, хімія, біологія, інформатика, математика, фізика, сільське господарство, харчова інженерія, ветеринарія, психологія, соціальні та політичні науки, бізнес.

Освітня платформа для здоров’я, яка надає мільйонам сучасних і майбутніх лікарів і осіб, які доглядають за пацієнтами, найкращий досвід навчання. Osmosis виходить за межі підручників і лекцій, пропонуючи освітній відеоконтент, який є простим, захоплюючим та інформативним. База містить бібліотеку з понад 2000 відео, що охоплюють патологію, фізіологію, фармакологію та клінічну практику, з відповідними запитаннями, картками та примітками.

Найбільше університетське видавництво у світі, колекція якого включає понад 500 журналів з різних предметних галузей. Доступ триватиме до 31 грудня 2024 року.

Навчальна платформа для безперервного професійного розвитку фізичних терапевтів. Детальніше.

Некомерційна організація з місією прискорити прогрес у науці та медицині, очолюючи трансформацію комунікацій у сфері досліджень

Некомерційний науково-видавничий проект, спрямований на створення бібліотеки журналів та іншої наукової літератури під вільною ліцензією і в відкритому доступі. PLOS ONE містить оригінальні дослідження з природничих, медичних, інженерних, а також суміжних соціальних і гуманітарних наук.

Найбільша у світі платформа науково-технічної, природничої, медичної та суспільно-політичної літератури від провідних міжнародних видавців. У доступі – майже 75 тис. книг, понад 12,5 тис. журналів і бази даних. Доступ триватиме до 31 грудня 2022 року. Детальніше про ресурс.

Повнотекстова база даних рецензованих наукових статей журналів та розділів книг із понад 2 500 журналів та 39 000 книг видавництва Elsevier.
Детальніше.

Один із кращих інструментів моніторингу та аналізу міжнародних наукових досліджень з використанням методів візуалізації та сучасних метрик, бенчмаркінгу, пошуку наукових партнерів, дослідження сучасних наукових трендів та пошуку управлінських рішень, створення унікальних звітів.

Мультидисциплінарна бібліографічна і реферативна база даних та інструмент для відстеження цитованості статей, опублікованих у наукових виданнях. Scopus пропонує всебічний огляд дослідницьких результатів у різних сферах науки, а також розумні інструменти для відстеження, аналізу та візуалізації досліджень. Розробником та власником Scopus є видавнича корпорація Elsevier. Детальніше

Найбільший у світі видавець академічних книг та найвпливовіших світових журналів у сфері відкритих досліджень. У доступі − близько 10 тис. е-книг 2017 р. видавництва. Колекцію книг можна переглянути також в e-каталозі бібліотеки СумДУ. Детальніше

Архів рецензованих наукових журналів у всіх галузях науки з відкритим доступом видавництва Springer та міждисциплінарна база даних.

Потужний пакет програмного забезпечення, призначений для обробки статистичних і графічних даних. Програмний пакет STATA можна застосовувати для аналізу даних із різних областей знань: суспільні науки (економіка, політологія), медицина (біостатистика, епідеміологія) тощо.

Щотижневий журнал, який публікує як результати медичних досліджень та оглядові статті, звіти, так і редакційну думку з широкого кола питань, важливих для біомедичної науки та клінічної практики.

Німецьке наукове медичне видавництво, яке спеціалізується на наукових та навчальних виданнях з медицини. 

Платформа доказової медицини від компанії Wolters Kluwer.

Мультидисциплінарна бібліографічна і реферативна платформа, на якій розміщено бази наукової літератури та патентів. Ресурс має вбудовані можливості пошуку, аналізу та управління бібліографічною інформацією. Платформа індексує наукову літературу з 1900 року. Детальніше

База даних відкритого доступу, що об'єднує журнали з медицини, біології, нейрології, хімії, фізики, метеорології. Всі наукові статті, опубліковані в журналах бази даних Wiley Open Access вільно доступні для читання та завантаження. 

Український медичний портал видавничого дому "Здоров'я України". Ресурс надає доступ до перегляду повнотекстових журналів та газет видавничого будинку "Здоров'я України", а також містить актуальну інформацію про інноваційні методики, практичні рекомендації та підтверджені підходи до лікування різних захворювань. 

Предметні бібліотекарі:

Коментарі