Історія та археологія

 

Періодичні видання з історії України, всесвітньої історії, археології, музейної справи та архівознавства

 

 

 

 

                                                                                                                                                     

 

 

 

У цьому розділі представлено перелік нових видань з фонду Бібліотеки СумДУ з історії та археології.
Електронні версії видань доступні в Електронному каталозі за умови авторизації через Особистий кабінет.

Повний перелік книг доступний з Електронного каталогу, для цього скористайтесь пошуком за дисципліною.

 

Як користуватись Електронним каталогом та Електронною бібліотекою: ВІДЕО

 

 

 

ПІДРУЧНИКИ, НАВЧАЛЬНІ ПОСІБНИКИ

 

Бойко О. Історія України [Текст] : підручник / О. Бойко. — 8-ме вид., перероб., доп. — Київ : Академія, 2021. — 640 с. — (Альма- матер).

 

 

 

Борисова О. В. Соціальна антропологія [Текст] : підручник для закладів вищої освіти. — 2-ге вид.,випр. і допов. — Київ : Кондор, 2021. — 416 с.

 

 

 

Дорошко М. Історія України [Текст] : курс лекцій / М. Дорошко. — Київ : Саміт-книга, 2021. — 472 с.

 

 

 

 

Історія держави та права України (схеми та таблиці) [Електронний ресурс] : навч. посіб. / О. В. Шкуратенко, Д. І. Курас, О. І. Анатольєва та ін. — Київ : Людмила, 2020. — 170 с.

 

 

 

КОНСПЕКТИ ЛЕКЦІЙ

 

 

НАУКОВІ ВИДАННЯ

 

Залізняк Л. Стародавня історія України  [Текст] / Л. Залізняк. — 2-ге вид., доп. — Київ : Темпора, 2021. — 640 с. 

 

 

 

Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923 [Текст] : енциклопедія. Т.2 : З-О. — Івано-Франківськ : Манускрипт-Львів, 2019. — 832 с. 

 

 

 

Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923 [Текст]: енциклопедія. Т.3 : П-С. — Івано-Франківськ : Манускрипт-Львів, 2020. — 576 с.

 

 

 

Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923 [Текст] : енциклопедія. Т.4 : Т-Я. — Івано-Франківськ : Манускрипт-Львів, 2021. — 688 с.

 

 

 

Купер О. Музейні скарби України. Книга–путівник культовими картинами [Текст] / О. Купер. — Bookstage, 2020. — 128 с.

 

 

 

Охріменко, М.Л. Горішня Сула. Голос Кліо з теренів літописної Сули [Текст] / М. Л. Охріменко. — Суми : Триторія, 2020. — 208 с.

 

 

 

Полонська-Василенко, Н. Дві концепції історії України і Росії [Текст] / Н. Полонська-Василенко. — Репринтне видання. — Київ : ЦУЛ, 2021. — 53 с

 

 

 

Ушанова С. В. Українське козацтво. Історія сучасного козацького руху [Текст] : нарис / С. В. Ушанова, В. Я. Тимофєєв. — Дніпро : Середняк Т.К., 2021. — 180 с. 

 

 

 

 

 

 

ВУМ on-line – освітній проєкт, який поширює ідеї і сприяє розвитку громадянського суспільства в Україні. Курси від провідних викладачів бізнес-шкіл, громадського сектору, практиків з бізнесу та соціальної сфери.

 

 

EdEra - український освітній проект, що створює онлайн-курси, спецпроекти, інтерактивні підручники та освітні блоги.

 

 

Prometheus – громадський проєкт масових відкритих онлайн-курсів (МВОК) з безкоштовним онлайн-доступом до найкращих навчальних курсів університетського рівня.

 

 

Coursera - проєкт з масової онлайн-освіти з доступом до понад 6 000 онлайн-курсів від провідних університетів та компаній світу з можливістю отримання сертифікату по їх завершенню. Українська академічна спільнота має безкоштовний доступ до навчальної платформи Coursera.
Реєстрація на платформі - виключно з корпоративної пошти СумДУ​.
У разі виникнення технічних питань щодо доступу звертайтесь на електронну адресу [email protected] . Для реєстрації корпоративної пошти чи розв'язання питань відновлення доступу до неї звертайтесь на електронну адресу [email protected].edu.ua
 
 

 

 

ВІДКРИТІ ОСВІТНІ РЕСУРСИ - матеріали для навчання, викладання та дослідницької діяльності в будь-якому форматі та середовищі.

 

 

OER Commons – публічна цифрова бібліотека відкритих освітніх ресурсів з різних галузей знань: прикладні науки, науки про життя, суспільні, фізико-математичні, гуманітарні, юридичні науки, бізнес, освіта. 

Directory of Open Access Books – доступ до 4589 академічних рецензованих книг від 155 видавництв з усіх галузей знань.

OpenEd at BCcampus  – проєкт уряду Канади орієнтований на забезпечення студентів відкритими підручниками та іншими освітніми матеріалами з таких галузей знань, як: інженерні, комп’ютерні, гуманітарні, юридичні, суспільні, фізико-математичні науки, медицина та здоров’я, бізнес та економіка, туризм, навколишнє середовище, вища освіта.

Open Culture: 200 Free Textbooks  – доступ до 200 відкритих підручників від відомих вчених та до понад 1700 безоплатних онлайн-курсів від провідних університетів світу з таких галузей знань: бізнес і менеджмент, біологія, хімія, комп'ютерні науки та інформаційні системи, наука про Землю, економіка та фінанси, освіта, інженерні, гуманітарні, суспільні та юридичні науки.

OpenStax College  – освітня ініціатива Університету Райс. Безоплатний доступ до онлайнової форми рецензованих підручників з різних галузей знань: математика, медицина, біологія, бізнес, гуманітарні та природничі науки, вища освіта.

EdEra Books  – соціальний проект інтерактивної освітньої літератури. Розробляється командою молодих науковців, програмістів, дизайнерів та експертів. Онлайн-книги на EdEra складаються з ілюстрованих текстів з інтегрованими відео та тестами для перевірки здобутих знань. Дозволяють поєднати різні методи сприйняття інформації і підвищити ефективність навчання. І головне — безкоштовний доступ онлайн 24/7.

Open Educational Resources Search Index (OERSI) — ініціатива Національної науково-технічної бібліотеки Німеччини. Пошуковий індекс відкритих освітніх ресурсів, який містить понад 43 тис. відкритих освітніх матеріалів. Охоплює такі галузі знань: інженерні, гуманітарні, суспільні, природничі науки, математика, право, економіка, медицина, спорт.

Twillo — ініціатива Національної науково-технічної бібліотеки Німеччини. Портал безкоштовних освітніх матеріалів з відкритою ліцензією, які доступні для використання у навчальній та викладацькій діяльності, з таких галузей знань: інженерні науки, математика, природознавство, медицина та охорона здоров’я, гуманітарні науки.

 

 

 

Щомісячна підбірка актуальних новин, публікацій та аналітики з питань історії, археології, етнографії, краєзнавства, музейної справи.  Інформація про педагогічні новації, освітні та наукові ресурси бібліотеки.

 

 

Бібліотека оцифрованих рідкісних видань ХІХ-початку ХХ ст. з історії та археології Криму.

Електронна бібліотека української діаспори. Містить рідкісні видання різного спрямування. Ресурс дає доступ до наукової літератури в галузі суспільних і гуманітарних дисциплін.

База даних надає доступ до метаданих та повних текстів книг академічних видавництв у відкритому доступі в мережі Інтернет. Сервіс дає можливість здійснювати пошук книг за такими параметрами: назва книги, автор, ключові слова, анотації до книг, видавець, ISSN/ISBN книги чи за всіма перерахованими елементами. 

Онлайн-каталог, який індексує та надає доступ до понад 16 500 повнотекстових рецензованих наукових журналів із відкритим доступом, рецензованих експертами з усіх галузей знань та різними мовами.

Цифровий портал з історії, який пропонує посилання на факсиміле, транскрипції та переклади європейських первинних історичних джерел.

Інтернет-портал, який містить мільйони книг, картин, фільмів, музейних предметів та архівних записів, які були оцифровані по всій Європі. Представлені джерела всіма європейськими мовами (зокрема, українською).

Українська електронна бібліотека, пропонує книги з історії, публіцистики, художньої літератури.

Цифрова бібліотека Національної бібліотеки Франції (BnF) і національний агрегатор колекцій, що зберігаються в установах культурної спадщини Франції. Наявні колекції складаються з друкованої продукції (книги, журнали, газети, ноти та інші документи), графічних матеріалів (гравюри, карти, фотографії та ін.), а також звукозаписів. 

Український науковий історичний веб-портал. Сайт задуманий як майданчик для комунікації між регіональними осередками істориків в Україні, між фахівцями з різних країн, між різними поколіннями інтелектуалів та між різними дисциплінами. 

Англомовний сайт про українську історію, географію, економіку та культуру.

Громадський просвітницький проєкт, метою якого є популяризація історії України у найрізноманітніших форматах.

Цифрова бібліотека у вільному доступі, яка забезпечує доступ до історичних документів (рукописів, інкунабул, стародруків, карт, статутів та інших типів документів). Сервіс надає прямий доступ до понад 5 мільйонів зображень.

Найбільша онлайн база даних латинських та грецьких текстів і археологічних знахідок. Цифрова колекція містить 6,5 млн грецьких текстів та 4 млн латинських матеріалів; понад 64 тис. зображень та 3D презентацій.

Повнотекстова база даних рецензованих наукових статей журналів та розділів книг із понад 2 500 журналів та 39 000 книг видавництва Elsevier.
Детальніше.

Мультидисциплінарна бібліографічна і реферативна база даних та інструмент для відстеження цитованості статей, опублікованих у наукових виданнях. Scopus пропонує всебічний огляд дослідницьких результатів у різних сферах науки, а також розумні інструменти для відстеження, аналізу та візуалізації досліджень. Розробником та власником Scopus є видавнича корпорація Elsevier. Детальніше

Архів рецензованих наукових журналів у всіх галузях науки з відкритим доступом видавництва Springer та міждисциплінарна база даних.

Електронна база даних, що містить повнотекстові журнали, реферати статей та оглядів в наукових журналах, присвячених соціальним та гуманітарним наукам.

Європейська бібліотека містить електронні ресурси 48 національних бібліотек англійською, французькою, німецькою, іспанською та іншими (всього – 35) мовами. Цифрові колекції включають різні об'єкти історичної та культурної спадщини Європи: рідкісні та цінні книги (рукописи та друковані видання), гравюри, малюнки, плакати, звукозаписи, ноти, відеофільми, архіви телепередач, фотографії, карти, військові та історичні архіви та ін.

Мультидисциплінарна бібліографічна і реферативна платформа, на якій розміщено бази наукової літератури та патентів. Ресурс має вбудовані можливості пошуку, аналізу та управління бібліографічною інформацією. Платформа індексує наукову літературу з 1900 року. Детальніше

Cвітова цифрова бібліотека, яка надає безкоштовний доступ до великої кількості матеріалів, що репрезентують культури різних країн світу на шести мовах. WDL дозволяє знаходити, вивчати і насолоджуватися скарбами світової культурної спадщини на одному сайті. Це рукописи, карти, рідкісні книги, музичні партитури, записи, фільми, знімки, фотографії і архітектурні креслення. 

 найбільша у світі бібліографічна база даних, яка налічує понад 240 млн записів всіх видів творів на 470 мовах світу. База створюється спільними зусиллями більш ніж 72 тис бібліотек з 170 країн світу в рамках організації Online Computer Library Center.

Cайт зберігає старі газети, які коли-небудь виходили в Україні або мають до неї відношення.

Проект покликаний забезпечити відкритий доступ до електронних копій документів з історії українського визвольного руху у XX ст.

Перша онлайн-версія багатотомної енциклопедії, що правдиво, неупереджено й всебічно подає цілісний багатогранний образ України ХХ–ХХІ століть в особах, інституціях, поняттях. Видання охоплює всі сфери буття України – від географічного положення, природи, історії, політичного устрою, економіки й промисловості, науки, культури, мистецтва, літератури до спорту й молодіжної субкультури.

Електронна бібліотека давньої української літератури. Ідея проекту полягає в прагненні зібрати якомога більшу кількість творів української писемності (літописи, хроніки та історичні документи).

Загальнодержавна технологічна платформа, яка забезпечує процеси редакційного опрацювання, публікації та після публікаційної підтримки наукових періодичних видань України. Ресурс розвивається на засадах партнерства видавців та бібліотек України. Містить журнали України з історії, економіки, культурології, медицини, мистецтвознавства, педагогіки, політології, технічних наук, фізики та математики, філології, філософії.

Віртуальна бібліотека, яка містить велику колекцію публікацій з археології (статті, монографії, збірники, серійні видання).

Електронна бібліотека, яка формується за принципом профільних тематичних колекцій і містить рідкісні та цінні видання з фонду Національної історичної бібліотеки України.

Предметні бібліотекарі:

Коментарі